Tapered-kielet - miksi sinun kannattaisi käyttää ohennettuja kieliä bassossa
Basson kielet ovat astetta vaikeampi asia kuin kitaran kielet. Ihan oikeasti. Bassoon on toisinaan vaikeaa löytää toimivat kielet. Ymmärrän, jos tämän blogin luettuasi tunnet että sinulla on ongelmia, joita et ennen tiennyt olevan, mutta kyse on basistin elämän laatua parantavasta ideasta. Tarkoituksena on avata ohennettujen, eli Tapered-kielten, tarkoitusta. Tiedän, että niille olisi etenkin Suomessa enemmän käyttöä, mutta useat soittajat eivät ole niistä - tai niiden olemassaolon syystä - tietoisia. Suosittelen aiheeseen tutustumista etenkin jos käytät mielelläsi bassossa paksuja kieliä. Tavallista paksummat kielet tulevat aika lailla väkisin kuvaan alavireitä käytettäessä ja se on Heavy Metal Suomessa arkipäivää.
Sähkökitarassa isoin - ja useimmiten ainoa - ongelma kielien kanssa on niiden paksuus. Mikä sitten onkin tavoiteltava vire, tallan rakenne tai kitaran skaala, niin lopulta ratkaisu löytyy kun sopivan paksuiset kielet löytyvät.
Bassossa ei välttämättä riitä, että tietää halutun vireen tai basson skaalan. Muuttujia on paljon enemmän kuin kitarassa ja samalla rakenteellisesti erilaisten, bassoille suunnattujen kielien tarjonta, on huomattavasti laajempi. Yleensä ”standardista poikkeavat” bassokielet on suunniteltu ratkaisemaan tietty toimivuuteen vaikuttava asia. Ohennetuissa Tapered-kielissä piilee myös tällainen soittimen toimivuutta parantava idea.
Mistä tunnistaa Tapered-kielen?
Ennen kuin selitän, mihin ohennettuja kieliä käytetään, on pakko tutustua sen poikkeukselliseen rakenteeseen. Käytän tästä eteenpäin ohennetuista kielistä niiden englanninkielistä Tapered-nimeä. Tapered on kuitenkin se sana joka kielipaketeistakin löytyy. Taper tarkoittaa ohennusta ja siitä näissä kielissä on kyse. Tapered-kielten toisessa päässä on selvästi muuta kieltä ohuempi osa. Tämä tapered kohta on samassa päässä kieltä kuin sen kuulakin.Tapered-kielet ovat useimmiten paksuja. Useimmiten käytetyt Tapered-kielet ovat vähintään kokoa .125”. Ohennus saadaan tehtyä bassokieliin jättämällä niistä punoskerroksia pois. Paksuimmissa kielissä on yleensä kolme punoskerrosta päällekkäin. Yleisin tapa tehdä kieleen Tapered-rakenne on jättää kaksi päällimmäistä punosta pois. Näin siihen ohennettuun kohtaan jää esille vain se ohuin, kielen ytimen ympärille tehty punos. Jos kieli on jo alkuaan ohuempi ja siksi tehty vain kahdesta punoksesta, siitä luonnollisesti jätetään pois vain se toinen kerros. Tästä samasta rakenteellisesta syystä Tapered-kieliä ei usein näe alle .070” paksuisena, koska niiden valmistuksessa käytetään vain yhtä punoskerrosta.
Tapered -kielet on usein merkitty T -kirjaimella, kuten .130T.
Pari erikoistapausta Tapered-kielissä
Osa valmistajista tekee myös Extreme Tapered-rakennetta, jossa ytimen ympärille punotaan vain yksi normaalia ohuempi lanka. Ohut punos suojaa ydintä hapettumiselta ja toisaalta se hieman estää ohutta ydinlankaa kovertamasta tallaan uraa.
Sitten on vielä Exposed-core kielet, jossa kielen ydin jätetään näkyviin ihan sellaisenaan.
Itse aina oletan että kielisetissä lukee selkeästi, jos ohennetut kielet eivät olekaan tavallisia Tapered-, vaan Extreme Taper- tai Exposed Core-malleja, mutta valmistajia on niin paljon etten voi mennä kaikista takuuseen. Tämän blogin tiedot on rakennettu Dunlopin tarjonnan perusteella.
Mihin Tapered-kieliä käytetään?
Nyt kun olen selittänyt Tapered-kielten rakenteen, on helpompi myös selittää niiden käyttötarkoitus. Tapered-kieli on notkeampi ja siksi se istuu tallaan kuin tallaan. Kielen kuulalle on aina tallassa tietty kiinnityskohta. Jos kieli tulee siitä kiinnityskohdasta jyrkässä kulmassa tallan satulalle, tavallinen paksu kieli ei välttämättä taivu paikalleen napakasti.Huomaa, miten paljon napakammin ja suorempana Tapered-kieli istuu tallan satulaan. Paksuun kieleen ei kaikissa bassoissa saa tarpeeksi jyrkkää kulmaa.
.130” kieli on jo aikamoista kaapelia ja siihen ei saa kovin jyrkkää kulmaa aikaiseksi - ei ainakaan jos kielen kiinnityskohdan ja tallan satulan välillä on vain lyhyt väli. Kieli voikin vahingoittua jo asennuksen aikana. Pahimmassa tapauksessa paksun kielen kulma jää niin pyöreäksi, että kieli ei ole vireessäkään täysin suora. Se huonontaa intonaatiota ja kieli soi tunkkaisesti. Näissä tapauksissa Tapered-rakenne voi pelastaa päivän. Kielen ohuempi kohta taipuu helpommin ja asettuu napakasti tallaa vasten. Vireongelmat vähenevät ja paksuimmankin kielen sointi on musikaalisempi.Kannattaa myös katsoa oman basson tallan satulaa. Onko siihen tehty valmiiksi pieni ura kielelle? Jos käytät paksuja kieliä on hyvä tarkistaa, mahtuvatko kielet uraan. Mitä napakammin kieli asettuu tallan uraan, sitä paremmin se soi. Huonosti uraan istuva kieli voi myös lähteä paikaltaan agressiivisella soittotyylillä. Nämäkin ovat asioita jonka Tapered-kieli voi ratkaista.
Mahtuuko paksuin kieli tallan uraan? Tapered-kieli asettuu kieliuraan napakasti.
Ilman ohennettua osaa kielessä tiettyihin bassoihin ei oikein pysty järkevästi asentamaan paksuja kieliä. Ja toisaalta, ainakin täällä Suomessa, paksumpien kielten kysyntä kasvaa koko ajan sitä mukaa kun alavireiden käyttö lisääntyy ja vireiden yleinen taajuus tippuu aina vain alemmas.Mitä Tapered-setti pitää sisällään?
Tapered setit on suunnattu pääosin 5- tai 6-kielisille bassoille. Niiden Tapered-seteissä ei yleensä ole kuin yksi ohennettu kieli. Paksuin, eli B-kieli, on ohennuksella ja muut kielet ovat ihan perinteisiä. Esim. Dunlopin Nickel Wound Tapered ja Stainless Steel Tapered-setit ovat juuri tällaisia.Vain paksuin, eli B-kieli, on ohennettu.
Sitten on poikkeuksia
Esimerkiksi Dunlop valmistaa Metallican Robert Trujillolle kahta erilaista kustomoitua Tapered settiä. Kumpikin setti on myös erikseen myynnissä.
Toinen niistä on 4-kieliselle ja se on ns. Full Tapered, eli useampi kieli on ohennettu. Kielten paksuudet ovat .045”, .063T”, 080T” ja .102T” Kaikki kielet, paitsi ohuin .045” on Tapered rakenteella. Ohuinta kieltä ei ohenneta, koska se on jo tarpeeksi ohut toimiakseen halutulla tavalla. Trujillo hakee tällä tarkempaa intonaatiota. Lisäksi kielet ovat terästä, joten niiden soundi pysyy napakkana ja kirkkaana alaviereissäkin.
Trujillon toinen kustomoitu setti on 5-kieliselle bassolle ja se on rakennettu seuraavasti: .045”, . 063T”, .085T”, .102T” ja .130(nickel)”. Jälleen kerran ohuin kieli on tavallinen teräskieli, seuraavat kolme kieltä ovat Tapered-rakenteella ja terästä, mutta erikoisin yksityiskohta on setin paksuin kieli. Se on paksuudeltaan jopa .130” ja silti se on perinteinen ohentamaton malli. Lisäksi se on nikkeliä, kun koko muu setti on terästä! Tällä trujillo hakee soundiinsa nikkelin pyöreämpää murinaa. Tavallaan paksuin kieli on hänelle Metallicassa se alataajuusseinä, mikä hänen tulee taustalle rakentaa. Ohuempien kielien taas tulee erottua miksauksesta napakammin.
Metallican Trujillo teetättää poikkeukselliset Tapered-settinsä Dunlopilla.
Vastaavia erikoissettejä voi löytyä muiltakin merkeiltä, mutta nämä Dunlop-setit ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten Tapered-rakennetta voi käyttää eri tavoin hyväksi oman soundin parantamisessa.
Huom! Nämä tiedot koskevat Dunlopin settejä. Toisilla valmistajilla voi olla poikkeavia tapoja merkitä Tapered-mallit. Kannattaa siis varmistaa ennen ostoa, minkälainen kokoonpano haluamassasi Tapered-setissä on.
Tapered -irtokielet
Me tarjoamme Dunlopin Tapered-kieliä myös erikseen yksittäiskappaleina. Niiden avulla on helppo päästä testaamaan, olisiko ohennetusta kielestä hyötyä omassa bassossa. Lisäksi moni asiakas haluaa itse kustomoida settinsä. Esim. viisikieliseen bassoon voi valita pohjaksi tavallisen 4- kielisen setin, koska niissä on enemmän valinnanvaraa. Sitten paksuimman kielen voi valita Tapered -rakenteella omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan.Tapered-kieliä voi hankkia yksittäisenäkin. Voit kasata settisi myös kokonaan irtokielistä. Dunlop -valikoimamme on aika kattava, joten vaihtoehtoja on paljon.
Mitä on otettava huomioon Tapered-kieliä käytettäessä?
Koska Tapered-kielen ohut kohta asettuu tallan kohdalle, koko kieli laskeutuu alemmas suhteessa muihin kieliin. Tapered -kielen tallapalaa joutuu yleensä nostamaan, että kieli asettuu samaan linjaan muiden kielien kanssa.Tapered B-kieli asettuu muita kieli alemmas. Nostamalla kielen tallapalaa, kielen soiva osa saadaan linjaan muun setin kanssa. Samalla kielen kulma kasvaa ja se istuu entistä tiukemmin tallaa vasten. Tämä voi parantaa sointia ja sustainia.
Kielen ohentuva kohta voi osua käden kohdalle plektralla soitettaessa. Se voi tuntua hetken oudolta, mutta siihen tottuu nopeasti.
Jos asennat Tapered -kielen bassoon rungon läpi, ohennettu osa kielestä ei välttämättä enää osu tallan kohdalle. Useimmissa tällaisissa bassoissa onneksi on - ainakin nykyään - mahdollisuus kiinnittää kieli myös soittimen kannen puolelta tallaan tai kielenpitimeen.
Tästä aiheesta on mielestäni liian vähän tietoa saatavilla. Tapered-kieliä on kyllä useita erilaisia tarjolla, mutta niiden hieman omituinen rakenne estää useita soittajia edes kokeilemasta ideaa. Kyse on kuitenkin yksinkertaisesta ideasta, jolla voi ratkaista useamman ongelman kerralla. Bassot eroavat toisistaan niin paljon rakenteellisesti, että Tapered-settikään ei ole kaikkiin malleihin tarpeellinen tai toimivin ratkaisu. Mutta nyt tiedät enemmän Tapered-seteistä ja samalla tiedät enemmän bassoista.
Dunlopin Tapered-setteihin pääset tutustumaan tästä.