Meinl - Rumpukapuloiden ylivoimainen laatu

Rumpukapuloita valituista paloista

Aloittaessaan rumpukapuloiden valmistuksen Meinl ilmoittautui heti maailman tasalaatuisimmaksi merkiksi. Se on kova väite, johon haemme tässä selvennystä. Rumpukapuloita on valmistettu vuosikymmeniä ja uutta teknologiaa löytyy monelta valmistajalta. Miten siis voidaan entisestään  parantaa laatua tuotteessa, joka on pohjimmiltaan puinen tikku? 

Meinl Hybrid rumpukapuloita.
Kaikilla merkittävillä valmistajilla on jo käytössään tietokoneohjattu jyrsintä, joka varmistaa, että kaikki kapulat ovat tismalleen samanmuotoisia. Aika moni valmistaja etsii pareihin lisäksi samanpainoisia yksilöitä. Ne joilla resurssit riittävät tekevät kapuloille vielä pitch matching-testin, jossa kapulaa soitetaan ja sille etsitään samalla taajuudella soiva pari. Se on aika paljon vaivaa sen eteen, että sinä saat tasaisen puutikkuparin soittamiseen. 

Miten Meinl on pystynyt parantamaan tätä jo ennestään tarkkaa prosessia? 

Kapuloiden suurin haaste laadulle ja erityisesti tasalaatuisuudelle on niiden materiaali. Rumpukapulat ovat pääosin tai täysin puuta. Puu luonnonmateriaalina ei ole tarkasti kontrolloitavissa. Samasta syystä kaikki valmistajat saavat aina sekalaista raaka-ainetta työstettäväksi. (Oletko koskaan  huomannut, että ostettuasi uuden parin lempikapuloitasi painoa onkin liian vähän - tai liikaa?) Tästä syystä sinun voi olla vaikea löytää hyvän kapulaparin jälkeen toista, joka tuntuisi samalta. Parien välille syntyy isojakin painoeroja, koska puun tiheys vaihtelee. Meinl on nyt poistanut kapuloista tämänkin ongelman. 

Meinlin ”neronleimaus” on lajitella materiaalit eri painoluokkiin jo ennen valmistusta. Saapuessaan tehtaalle puu on jo leikattu valmiiksi neliskanttisiksi aihioiksi. Hickory tai vaahtera lajitellaan Light, Medium, Medium Light, Medium Heavy ja Heavy painoluokkiin. Tietystä painoluokasta valmistetaan vain tiettyjä kapulamalleja. Tätä ideaa Meinl kutsuu nimellä ”mallikohtainen painotus”. 

Meinl rumpukapulat bannerikuva.

-Artikkelin rumpukapuloita pääset selaamaan tästä. Kapuloiden pituudet, halkaisijat ja painoluokat selviävät näppärästi kapulataulukosta

Mitä ”mallikohtainen painotus” tarkoittaa käytännössä? 

Kun Meinl valmistaa esim. 7A Standard Hickory kapuloita, ne tehdään kaikki vain ja ainoastaan Heavy-painoluokan puusta. Näin ohueen 7A-malliin saadaan hieman tavallista jämäkämpi tuntuma ja samalla varmistuu, että jokainen pari on saman painoinen. Kun siis ostat seuraavat Meinlin 7A kapulat, ne ovat muutaman gramman tarkkuudella aina samanpainoisia!

Samalla idealla ihan jokainen 5A Standard Hickory -pari on valmistettu Medium -painoluokan puusta. Kapulan malli määrää siihen käytetyn puun painon = mallikohtainen painotus. Meinl julkaisi myös Heavy -kapulasarjan ja se onkin sitä kirjaimellisesti. Heavy -sarjan kapulat valmistetaan raskaammasta puusta, eikä sekaan satu koskaan niitä ”liian kevyitä” pareja. 

Meinlin kapulat eivät kuitenkaan maksa enempää kuin muut tunnetut brändit. Meinl käyttää luomaansa mallikohtaista painotusta kaikissa kapuloissaan. 

Meinlin ideat eivät lopu suinkaan tähän 

Aivan kuten plektrat ovat kitaristille käyttöliittymä, rumpukapulat ovat rumpalille käyttöliittymä omaan soittimeen. Kapulan paksuus, pituus, painotus ja tipin muotoilu vaikuttaa tuntuman lisäksi soundiin. Etenkin symbaalien soundiin kapuloilla on iso vaikutus. Asiaa ei ehkä huomaa jos soitat aina täydellä voimalla. Mutta heti kun soittoon hakee dynamiikkaa, kapulan merkitys korostuu. Mitä hiljempaa yrität soittaa, sitä isommilta pienetkin erot kuulostavat. Miten rumpukapulan rakenne sitten vaikuttaa soundiin? 

Rumpukapulan anatomia

Kaikille kapulan osille ei ole yleisesti käytössä olevia suomalaisia nimiä, mutta olen ne silti tähän alle sulkuihin laittanut. Tiedän että osa lukijoistamme arvostaa näitä pieniä selvennyksiä.

Meinl rumpukapulan anatomia.

TIP (kapulan kärki) 

Kapulan kärki on se osa, josta kapulan liikkeen voima välittyy rumpuihin ja symbaaleihin. Siksi soundiin vaikuttaa myös se, minkä muotoinen ja kokoinen kapulan kärki on. Erilaisten tippien vaikutus soundiin on selkeämmin kuultavissa symbaaleita soitettaessa. Meinlin valikoimissa on tällä hetkellä neljä erilaista tippiä: Acorn, Barrel, Round ja Hybrid. Hybrid -kärki on Acorn- ja Barrel mallien välimuoto lyhennetyllä kärjellä ja suoralla sivulla. Acorn-malleja on saatavilla myös erikokoisina. Katso erilaisten tippi-mallien taulukko sivun alareunasta. 

Neck (Kaula) 

Kapulan ohuinta kohtaa kutsutaan sen kaulaksi. 

Taper (ohennus) 

Kapulan taper-osa alkaa hartioista ja loppuu kaulaan. Ohennetun osan pituus ja jyrkkyys määrittää, kuinka kapula pomppaa takaisin rumpukalvosta tai symbaalista. Jos kapulassa on pitkä taper-osa sen rebound, eli se miten kapula pomppaa takaisin lyönnin jälkeen, on isompi. Tällainen kapula tuntuu kevyemmältä, koska painoa on enemmän sen varressa. Kapula jossa on lyhyt taper-osa on enemmän kärkipainoinen ja tuntuu soittajan käteen siltä että voimaa siirtyy enemmän rumpuun tai symbaaliin. 

Lisäksi kapulat joissa on lyhyt ja paksu taper-osa ovat yleensä kestävämpiä, etenkin jos soitat paljon crashejä ja rideä. 

Taper-osa on tärkeä yksityiskohta kapulassa. Se onko, kapulan rakenne etu- vai takapainoinen vaikuttaa reboundiin, voimanvälitykseen ja kestävyyteen. Jos käytät hieman aikaa arvioidaksesi omaa soittotyyliäsi ja sitä minkälaista tuntumaa haet, on helpompi löytää omaan juttuun toimiva kapulamalli.  

Shoulder (hartia) 

Tämä on se kohta jossa kapulan varsi loppuu ja taper alkaa. 

Length (pituus) 

Kapuloiden ilmoitettu pituus on mitattu ihan tipin kärjestä perään asti. Kapulan pituudella on muutama oleellinen vaikutus. Ensinnäkin, pitempi kapula yltää standardi-mallia pidemmälle. Tämä voi tuntua itsestään selvältä, mutta tiedän tämän olevan useille uutta tietoa. Pituuserot kapuloissa ovat yleensä niin pieniä, että sitä ei välttämättä huomaa silmällä. Jos ostamasi uusi kapulamalli tuntuu jostain syystä erilaiselta, syy voi olla sen pituudessa. Vertaa niitä edellisiin ja voit yllättyä. 

Pienistä eroista huolimatta pituudella on silti iso vaikutus soittoergonomiaan. Kapulan pituus vaikuttaa myös tuntumaan ja balanssiin. Tästä syystä Meinl tekee esim. Heavy sarjan kapuloista pidempiä. Näiden mallien standardia paksumpi varsi on helpompi kontrolloida, kun niihin laitetaan myös hieman lisää pituutta.

Katso kapulataulukostamme mallien tarkat mitat

Shaft (varsi) 

Varsi on kapulan pisin osa. Se toimii kädensijana sekä ottaa vastaan suurimman osan rimshottien kuluttavista iskuista. 

Diameter (halkaisija) 

Halkaisijalla tarkoitetaan kapulan varren paksuutta. Kapulan paksuudella on isoin vaikutus siihen  miltä se tuntuu kädessäsi. Kovaa lyöville soittajille paksut kapulat siirtävät enemmän energiaa ja  kestävät pitempään. Ohuemmat kapulat voivat taas helpottaa nopeutta ja kontrolloitavuutta. 7A, 5A, 5B ja 2B ovat perinteisiä nimiä kapuloiden paksuuksille.

Näille merkinnöille ei silti ole tarkkoja ja yhteneväisiä mittoja ja ne voivat vaihdella valmistajasta toiseen. Niiden perusteella voi silti laittaa  kapulat paksuusjärjestykseen. Yleisesti 7A on ohuin ja 2B paksuin. 5A ja 5B ovat siinä keskellä,  joista 5A on ohuempi kuin 5B. 

Katso kapulataulukostamme kapuloiden tarkat mitat

Butt (perä) 

Meinl kapuloiden peräosa on pyöristetty. 

Meinl rumpukapuloiden kärkiä.

Meinl rumpukapuloiden kärjet

 
Acorn Tip rumpukapulan kärki. Big Acorn Tip rumpukapulan kärki.

Acorn 

Tammenterhosta nimen saanut perinteinen terävä tippimuoto. Selkeä, artikuloiva ja leikkaava soundi. 

Big Acorn 

Acorn-tipistä isompi versio soi kuten pienempikin, lisäten puun sointia etenkin symbaaleihin. Isommalla tipillä voidaan myös lisätä painoa kapulan kärkeen tasapainottamaan tuntumaa. 

Small Acorn Tip rumpukapulan kärki. Hybrid Tip rumpukapulan kärki.

Small Acorn 

Tavallista pienempi Acorn-kärki on selkeä mutta ei yhtä hyökkäävä kuin standardi-versio. Small Acorn antaa symbaalin soundille tilaa hengittää.

Hybrid 

Meinlin kehittämä Hybrid-kärki hiotaan Acorn-tipistä. Terävä kärkiosa trimmataan pois, jättäen reunat tynnyrimäisen tasaiseksi. Näin esim. symbaaliin osuu aina isompi pinta-ala kapulasta ja soundista tulee pyöreämpi ja lämpimämpi. 

Round Tip rumpukapulan kärki. Barrel Tip rumpukapulan kärki.

Round 

Pyöreää kärkeä on helppo kontrolloida. Kapulan asento - tai sen muuttuminen soiton aikana - ei  vaikuta soundiin tai tuntumaan. Pyöreä tippi löytyy yleensä aina ns. konserttikapuloista. Konserttikäytössä (esim. marssirumpukokoonpanot) soundin muuttumattomuus on poikkeuksellisen isossa roolissa. Pyöreä tippi toimii yhtä hyvin tavallisen setin soitossakin. 

Barrel 

Perinteinen tynnyri-tippi vähentää soundin terävyyttä symbaaleissa. Isompi alue kapulan kärjestä osuu kohteeseen ja se tummentaa soundia. 

Meinl rumpukapulat sarjoittain

Meinl Standard- ja heavy-kapulat kategoriakuva.

Standardeja ja astetta raskaampia kapuloita 

Meinl Standard-sarja sisältää tuttujen perusmallien lisäksi Standard Long -versiot pidemmistä kapuloista pitäville. Heavy-kapulat on taas suunniteltu järeämpien kapuloiden ystäville!

Mahtava rebound ja tummempi isku 

Hybrid rumpukapuloiden uudenmallinen kärki osuu rumpuun tai symbaaliin isommalla pinta-alalla ja tuottaa pehmeän ja tumman iskun.  

Meinl Hybrid rumpukapulat kategoriakuva.
Meinl Big Apple ja Concert kapulat kategoriakuva.

Rumpukapuloita ammattilaisten inspiroimana 

Big Apple rumpukapulat ovat saaneet inspiraationsa New Yorkin rautaisten ammattilaisten soittotyyleistä. Pitkien Concert-kapuloiden pyöreät kärjet tuottavat samanlaisen soundin lyöntikulmasta riippumatta.


Löydä rumpukapulat, jotka sopivat sinulle

Rumpukapuloita pääset tunnustelemaan turvallisesti myymälässämme osoitteessa Vuorikatu 4, Helsinki. Mikäli nettikauppamme näyttää, että haluamaasi paria ei löydy myymälästä, ota yhteyttä niin saamme seuraavaksi päiväksi etsimäsi kapulat paikan päälle.

Tiedostot

Muutamia esimerkkejä Meinl rumpukapuloista